Groeten uit Zaandam

Groeten uit Zaandam

Wie denkt dat de rust in Poelenburg te Zaandam is weergekeerd, vergist zich. Wie denkt dat al die commotie van de afgelopen zomer omtrent de “plaaggeesten” rond de kleine supermarkt Vomar zo langzamerhand wel achter ons ligt, heeft het mis.

De overlast van toen, de sensatie van “the events in a small town” waar sensatiegeile journalisten als wespen op de honingpot af gingen, heeft een verassende wending gekregen. De man om wie het allemaal begonnen is, zijn op youtube vastgelegde blogs over de lotgevallen van zijn makkers en het ‘kut’ leven wat zij lijden; de man die de treiterijen, intimidatie, beledigingen van bewoners, raadsleden en politie vastlegde voor het nageslacht, deze man nu, Ilgün Ismael, heeft een geweldige carrièrestap gemaakt. Van loser tot fascinerende exponent van de moderne straatcultuur, van een nobody tot hoogbegaafde documentairemaker in spé. En dat in nog geen half jaar. Het contract bij platenlabel TopNotch is al getekend.

“Wat Ilgün als jongen van negentien in zijn eentje heeft bereikt in zo’n korte tijd, dat is niet normaal. Hij is de stem van een generatie”.

– David Koster, TopNotch

Uitnodigingen in DWDD en PAUW; een interview in ‘kwaliteitskrant’ DE VOLKSKRANT; ja dan heb je inderdaad wat bereikt, zoals TopNotch-baas David Koster het lyrisch zegt. En dat is nog niet alles. In het kader van “Nieuw Licht: op media, journalistiek en kijkcijfers”, een programma gehouden in de Rode Hoed, wordt er filosofisch gediscussieerd over de vraag hoe we door het internet de journalist nog kunnen onderscheiden van de niet-journalist. En wie mag bij dit selecte gezelschap van intellectuelen aanschuiven? U raadt het al, dat is onze exponent van de moderne straatcultuur.

Onze negentienjarige ‘Erdogan strijder’ (zijn eigen woorden) heeft in nog geen half jaar de status van BN’er bereikt met een daarbij behorende schofterig salaris in het vooruitzicht. Zoiets zal u, beste lezer, niet lukken. U heeft nooit iemand bedreigd, uitgescholden of anderszins een strobreed in de weg gelegd. U heeft als eerzame burger netjes uw plichten gedaan. Voortploeterend in uw arbeid heeft u zich altijd aan de regels gehouden. Zo kon de belasting uw zuurverdiende centen met enige regelmaat innemen om andere exponenten van straatcultuur te voorzien van bad, bed en brood. Het leverde u geen landelijke bekendheid op. Voor het amusement van de televisie kwam u sowieso niet in aanmerking, te saai en wat voor een verschil maakt u nou eigenlijk met de kudde? Hebben ze u ooit gevraagd om aan te schuiven bij een intellectueel debat? Was er een journalist bij u langs geweest, u als exponent van de ouderencultuur,  om over uw ‘kut’ leven te vertellen?

Treiterijen, etnische profileringen met verbaal geweld, dreigementen gericht tegen een raadslid, overlast en minachting zijn nu salonfähig gemaakt. Door de uitnodigingen en de aanbiedingen krijgt asociaal gedrag met racistische motieven (wij zijn immers de kanker kaaskoppen, de witte tata’s, vergeet u dat niet) een sociaal gezicht. Het loont dus wel degelijk om een plaats te verwerven in het universum van de infotainment waar al eerder een ‘top’ crimineel alle podium kreeg. De barbaren geven de toon aan en worden leidend, leidend voor de onvermijdelijke navolging door hun jonge aanhang die kan zien dat je met een bedenkelijke staat van dienst beroemd kan worden.

Deze ‘blitz’ carrière van onze negentienjarige held, is een symptoom van een ziekmakende logica waarin leugen, geweld en intimidatie ingrediënten zijn voor spanning en sensatie. De minachting die dit staaltje van morele verval oproept is onuitspreekbaar. Alles is verworden tot  een kermisattractie, waar schurken contracten krijgen aangeboden  voor het vermaak van de kijker, door  intellectuele charlatans en pretentieuze schrijfsmurfen van ’s lands progressieve dag- en weekbladen vergoelijkt. Het is een ziek land en het komt voorlopig niet meer goed.

Facebook
Google+
https://www.opwegnaarmorgen.nl/2016/11/03/groeten-uit-zaandam/
SOCIALICON
SOCIALICON
SOCIALICON

Geef een reactie

Enjoy this blog? Please spread the word !